SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/015 | 6060 Tiszakécske Kossuth Lajos utca 65.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk rövid története

Történet

Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola
 rövid története

A tankötelezettség teljesítésén túl a szakképző iskola elsődleges feladata a szakképesítés megszerzésére felkészítő iskolai oktatás és vizsgáztatás. Már 1930-ban bizonyíthatóan folyt szakképzés, akkor még Újkécskén, a település Kőrösi úti iskolájában (ma ennek helyén található az egyik általános iskola alsó tagozata). Az iparitanuló-képzés 1950-ben indult be igazán, hogy az egyre jobban fejlődő helyi és környékbeli üzemek szakmunkás szükségletét biztosítsa. Akkor az intézmény az ország 6. régiójának (Dél-Alföld) a 38. iskolája volt, ezért a neve 638. számú Ipari Szakmunkásképző Iskola lett. Ekkor még lányok is tanultak nehéz fizikai munkával járó mesterséget. Ilyen volt például az esztergályos szakma.

 

Az iskola 1968-ban költözött a mai helyére, az ókécskei városrészben található Kossuth utcába. Az itt található régi polgárházat az évek során az igényeknek megfelelően átalakították, bővítették. Az 1976/1977-es tanévben mindössze 45 fémipari szakmát tanuló diákja volt az iskolának, ami így a Kecskeméti 607. számú (ma Gáspár Andrásról elnevezett) Ipari Szakmunkásképző Intézet Kihelyezett Iskolája lett.

 

Az iskola 1982-ben elindította a mezőgazdasági gépész szakma oktatását, majd 1985. augusztus elsejétől leválhatott a kecskeméti központi intézményről, mivel a tanulók növekvő létszáma és a gyarapodó anyagi lehetőségek ezt indokolttá tették. Autonóm intézménnyé vált és a neve 651. számú Ipari Szakmunkásképző Iskola lett. 1988-tól több szakma oktatását vezették be. Először a kőműves, majd a burkoló, 1990-től pedig a cipőfelsőrész-készítő szakma oktatása indult. 1993-ban az iskola ismét nevet változtatott. A kécskei iparfejlődés egyik meghatározó alakjának nevét felvéve immár Kiss Bálint Szakmunkásképző Iskola volt olvasható a bélyegzőn. Mivel a vezetés mindenkoron nagy hangsúlyt fektetett a munkaerő piaci igények kiszolgálására, voltak eltűnő, illetve megjelenő szakmák az iskola életében. Például a cipőfelsőrész-készítő oktatás ugyan abbamaradt, de 1997-től az érettségire épülő kozmetikus képzés, 2001-től a vendéglátó-eladó képzés, kicsivel később pedig a pincér képzés kezdődhetett el.

 

Közben – elsősorban gazdasági megfontolásból – a tiszakécskei iskolák közös igazgatás alá kerültek. 2000. július elsejétől a szakiskola is integrálódott, és a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény tagintézményeként, Móricz Zsigmond Szakiskola néven működött tovább. A központosítás azonban nem állt meg a városon belül. A térségek nagyobb városaiban pályázati úton olyan központokat alakítottak ki, amelyek felszerelésbeli hiányosságokat is pótoltak, és szervezett rendszer szerint fogadtak kisebb településen tanuló diákokat is. Ezen helyek neve: Térségi Integrációs Szakképző Központ, röviden TISZK. Iskolánk 2005-ben csatlakozott a Központhoz. Erre, valamint az érettségire épülő szakmánkra való tekintettel újabb névváltozás következett, Móricz Zsigmond Szakképző Iskola lettünk.

 

2013. január elsejétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lett a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény fenntartója. Közben a kozmetikusok képzése, illetve a kecskeméti központban való tanulás is megszűnt, az iskola neve azonban ismét változott: Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium Szakképző Iskolája volt olvasható a fejlécen. 2015. július elsejétől létrejöttek a szakképzési centrumok. A tiszakécskei oktatási komplexumból a szakiskola kivált, és a Kecskeméti Szakképzési Centrum tagintézménye lett. A névváltoztatás együtt járt az újabb változással. 2015/2016-os tanévben Kecskeméti Szakképzési Centrum Móricz Zsigmond Szakképző Iskolája lettünk. 2016. szeptember elsejétől a szakképzés megreformálásának újabb állomásához értünk: a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, az addigi szakiskolák pedig szakközépiskolákká váltak. Az átalakítás a mi intézményünkre is vonatkozott. Kihasználva a kínálkozó alkalmat, elhagytuk a másfél évtizedig viselt Móricz-nevet, és visszavettük iskolánk „régi” nevét, valamint jelezni kívántuk városunk felé elhivatottságunkat. Jelenleg Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola vagyunk.

 


Partnereink

SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum


Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola

6060 Tiszakécske Kossuth Lajos utca 65.

Telefon: +3676441592

E-mail: kissbalintszki@kecskemetiszc.hu

OM azonosító: 203041/015

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002292


2024Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola