SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/015 | 6060 Tiszakécske Kossuth Lajos utca 65.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk rövid története

Történet

Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola
 rövid története

A tankötelezettség teljesítésén túl a szakképző iskola elsődleges feladata a szakképesítés megszerzésére felkészítő iskolai oktatás és vizsgáztatás. Már 1930-ban bizonyíthatóan folyt szakképzés, akkor még Újkécskén, a település Kőrösi úti iskolájában (ma ennek helyén található az egyik általános iskola alsó tagozata). Az iparitanuló-képzés 1950-ben indult be igazán, hogy az egyre jobban fejlődő helyi és környékbeli üzemek szakmunkás szükségletét biztosítsa. Akkor az intézmény az ország 6. régiójának (Dél-Alföld) a 38. iskolája volt, ezért a neve 638. számú Ipari Szakmunkásképző Iskola lett. Ekkor még lányok is tanultak nehéz fizikai munkával járó mesterséget. Ilyen volt például az esztergályos szakma.

 

Az iskola 1968-ban költözött a mai helyére, az ókécskei városrészben található Kossuth utcába. Az itt található régi polgárházat az évek során az igényeknek megfelelően átalakították, bővítették. Az 1976/1977-es tanévben mindössze 45 fémipari szakmát tanuló diákja volt az iskolának, ami így a Kecskeméti 607. számú (ma Gáspár Andrásról elnevezett) Ipari Szakmunkásképző Intézet Kihelyezett Iskolája lett.

 

Az iskola 1982-ben elindította a mezőgazdasági gépész szakma oktatását, majd 1985. augusztus elsejétől leválhatott a kecskeméti központi intézményről, mivel a tanulók növekvő létszáma és a gyarapodó anyagi lehetőségek ezt indokolttá tették. Autonóm intézménnyé vált és a neve 651. számú Ipari Szakmunkásképző Iskola lett. 1988-tól több szakma oktatását vezették be. Először a kőműves, majd a burkoló, 1990-től pedig a cipőfelsőrész-készítő szakma oktatása indult. 1993-ban az iskola ismét nevet változtatott. A kécskei iparfejlődés egyik meghatározó alakjának nevét felvéve immár Kiss Bálint Szakmunkásképző Iskola volt olvasható a bélyegzőn. Mivel a vezetés mindenkoron nagy hangsúlyt fektetett a munkaerő piaci igények kiszolgálására, voltak eltűnő, illetve megjelenő szakmák az iskola életében. Például a cipőfelsőrész-készítő oktatás ugyan abbamaradt, de 1997-től az érettségire épülő kozmetikus képzés, 2001-től a vendéglátó-eladó képzés, kicsivel később pedig a pincér képzés kezdődhetett el.

 

Közben – elsősorban gazdasági megfontolásból – a tiszakécskei iskolák közös igazgatás alá kerültek. 2000. július elsejétől a szakiskola is integrálódott, és a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény tagintézményeként, Móricz Zsigmond Szakiskola néven működött tovább. A központosítás azonban nem állt meg a városon belül. A térségek nagyobb városaiban pályázati úton olyan központokat alakítottak ki, amelyek felszerelésbeli hiányosságokat is pótoltak, és szervezett rendszer szerint fogadtak kisebb településen tanuló diákokat is. Ezen helyek neve: Térségi Integrációs Szakképző Központ, röviden TISZK. Iskolánk 2005-ben csatlakozott a Központhoz. Erre, valamint az érettségire épülő szakmánkra való tekintettel újabb névváltozás következett, Móricz Zsigmond Szakképző Iskola lettünk.

 

2013. január elsejétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lett a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény fenntartója. Közben a kozmetikusok képzése, illetve a kecskeméti központban való tanulás is megszűnt, az iskola neve azonban ismét változott: Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium Szakképző Iskolája volt olvasható a fejlécen. 2015. július elsejétől létrejöttek a szakképzési centrumok. A tiszakécskei oktatási komplexumból a szakiskola kivált, és a Kecskeméti Szakképzési Centrum tagintézménye lett. A névváltoztatás együtt járt az újabb változással. 2015/2016-os tanévben Kecskeméti Szakképzési Centrum Móricz Zsigmond Szakképző Iskolája lettünk. 2016. szeptember elsejétől a szakképzés megreformálásának újabb állomásához értünk: a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, az addigi szakiskolák pedig szakközépiskolákká váltak. Az átalakítás a mi intézményünkre is vonatkozott. Kihasználva a kínálkozó alkalmat, elhagytuk a másfél évtizedig viselt Móricz-nevet, és visszavettük iskolánk „régi” nevét, valamint jelezni kívántuk városunk felé elhivatottságunkat. Jelenleg Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola vagyunk.

 


Partnereink

 • Kecskeméti Szakképzési Centrum
SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola

   6060 Tiszakécske Kossuth Lajos utca 65.

  • Telefon: +3676441592

   E-mail: kissbalintszki@kecskemetiszc.hu

   OM azonosító: 203041/015

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002292


  2023Kecskeméti SZC Tiszakécskei Kiss Bálint Szakképző Iskola