Projektek
Erasmus + Milánói szakmai gyakorlat, tanári beszámolója. 2022. augusztus 28 - 2022. szeptember 18.
Tanári beszámoló
Erasmus +
Milánói szakmai gyakorlat
7 fő pincér és 5 fő hegesztő tanuló részére
2022. augusztus 28 - 2022. szeptember 18.
Kis csapatunk (12 tanuló és 2 kísérő tanár) 2022. augusztus 28-án reggel 6-kor elindult Milánóba, a pincér és hegesztő tanulók szakmai gyakorlatára. Egész napos utazás után este 8 órakor meg is érkeztünk a szállásunkra, ahol az Evolvo munkatársa, Giulia fogadott bennünket, és megmutatta a szállást, a szobákat.
Másnap, augusztus 29-én reggel 9-kor az Evolvo fogadószervezet képviselője megtartotta számunkra a bemutatkozót, és ismertetőt tartott az Erasmus+ programról, Milánóról, a szakmai gyakorlatról és az általuk szervezett kötelező kulturális programokról. A tanulók kitöltötték a szükséges papírokat, átvették az utazási igazolványokat, bérleteket, és megtudták, hogy a különböző tanulócsoportoknak kik lesznek a tutorai.
Az első nap ismerkedéssel, a közlekedés megtanulásával és városnézéssel telt. Az Evolvo képviselőjével együtt mi, tanárok elkísértük a hegesztő tanulókat a munkahelyükre, ahol megismerkedtünk a tutorral, a kollégákkal, és megnéztük a munkahelyet. A tutor elmondta, hogy mi lesz a tanulók feladata a munkahelyen. Délután a pincér tanulókkal indultunk útnak, és az Evolvo képviselője megmutatta az útvonalat a munkahelyükre. Megbeszéltük, hogy másnap reggel együtt megyünk el a pincér lányok munkahelyeire. Így is történt. Megnéztük mindkét munkahelyet, megismerkedtünk a tutorokkal, a munkatársakkal, és a tanulók már ott is maradtak aznap dolgozni.
Tanulóink szabad idejükben felfedezték a szálláshely és a munkahelyük környékét. Diákjaink, kisiskola lévén, már jól ismerték egymást, figyeltek egymásra, segítették egymást. A nyelvi nehézségeket tanulóink jól kompenzálták az okos telefonok, az internet és a Google fordító adta lehetőségekkel.
A tanulók beosztása a munkahelyekre a következőképpen történt:
Cioccolati Italiani Duomo: Balog Nikolett, Vágó Hanna (pincér)
Papa Francesco: Bajzáth Ramóna, Deli Mendi, Németh Gréta, Sánta Nikolett Noémi, Siroki Alexandra (pincér)
IdeasFabLab: Boros János, Csillag István Norbert, Mihályi Krisztián Ádám, Molnár Márk, Vas Viktor (hegesztő)
PINCÉR TANULÓK:
Mindkét munkahely a Dóm közvetlen közelében volt: az egyik egy kávézó, a másik egy családi pizzéria volt. Tanulóink feladatkörébe tartozott az étterem előkészítése, asztalok, székek kihordása, elpakolása, asztalok terítése, evőeszközök felhelyezése, takarítás, lerámolás, kávékészítés, vendégfogadás és felszolgálás. Értelemszerűen mindenki a nyelvtudásának és szakmai rátermettségének megfelelő feladatot kapott.
A napi programot mindenki a munkahelyének megfelelően alakította. A tanulók busszal és metróval utaztak a munkahelyre. A pincér lányok két munkahelyen dolgoztak: két fő egy kávézóban, a Cioccolati Italianiban, délelőtt 10-től délután 4-ig. Közben volt egy egyórás ebédszünetük, melyre vihettek hideg ételcsomagot a szállásról. A másik öt pincér tanuló két csoportba lett osztva, és váltott műszakban dolgoztak a Papa Francesco nevű vendéglőben. A délelőttös műszak 9-14 óráig tartott, a délutános 14-19 óráig. Mindkét csoportnak biztosítottak a munkahelyen napi egyszeri meleg étkezést: ebédet vagy vacsorát, amit a munkatársakkal együtt fogyasztottak el. Ez jó alkalom volt számukra az ismerkedésre és az olasz konyha, az olasz kultúra alaposabb megismerésére. Munka közben folyamatosan tanulták az angol és olasz szakkifejezéseket, és volt, amikor ők tanították munkatársaiknak a magyar megfelelőt. Munka végeztével visszautaztak a szállásra. Minden este közösen vacsoráztunk, aztán meetinget tartottunk, és a tanulók minden nap megírták a munkanaplót.
HEGESZTŐ TANULÓK:
Egy kisebb cégnél, az IdeasFabLab-nál dolgoztak tanulóink. Jó kapcsolat alakult ki a munkatársak és a diákok között. A tutor nagyon segítőkész volt mindenben, jól beszélt angolul, ha a diákok problémába ütköztek, türelmesen meghallgatta őket, és megértést tanúsított. Minden nap 10 órától 17 óráig dolgoztak diákjaink, nagy munkakedvvel. Közben volt egy egyórás ebédszünetük, amikor a szállásról magukkal vitt vagy az út közben vásárolt ételt fogyaszthatták el.
Munka után fáradtan, de élményekkel és tapasztalatokkal gazdagabban tértek vissza tanulóink a szálláshelyre. Amikor megérkeztek, mindig beszámoltak a napjukról. A szakmai gyakorlat során változatos munkákat végezhettek, kipróbálhatták kreativitásukat, újfajta eljárásokat és munkamódszereket ismerhettek meg. A munkahelyen nagy hangsúlyt fektettek az újra hasznosításra. Ezen kívül gyakorolhatták az angol nyelvet, és sok olasz kifejezést is megtanultak.
A hegesztési feladatok mellett újra hasznosítással is foglalkoztak a fiúk. Műanyagokat daráltak, fröccsöntéssel megformálták, és a fémből készült vázakat felöltöztették a megfelelő méretre, és alakra vágva. Reklámtáblákat, reklám világítókat készítettek a hegesztések mellett, valamint bútorokat újrahasznosított műanyagból. A targoncavezetést is kipróbálhatták a diákok.
Összességében elmondható, hogy a három hét zökkenőmentesen telt el. Kialakultak a rutinok, és mindenki élvezte a munkáját, a világváros adottságait, a nagyvárosi zajos életet és az olasz élet szépségeit.
Szakmai szocializációjuk során a tanulók fejleszthették szociális képességeiket: érzelmi intelligenciájukat, befogadó képességüket és az elfogadást, alkalmazkodást. Megerősödött motivációjuk és az igényük az élethosszig tartó tanulásra, mivel az elméleti és gyakorlati tudásukat konkrét külföldi tapasztalatokkal gazdagíthatták. Látták a különbséget a külföldi és az itthoni munkahelyek között.
A tutorok figyelemmel kísérték a tanulókat, és feljegyzést készítettek a tanulók hozzáállásáról és munkájáról a mobilitás alatt. A program végén írásban, egyenként értékelték a tanulókat.
Az értékelés fő szempontjai a következők voltak: aktivitás, vállalkozó szellem a gyakorlatok alatt, felelősségteljes munkavégzés, kommunikációs hajlandóság, idegen nyelv használata. Nagyon büszkék voltunk, mert mindhárom munkahelyen nagyon elégedettek voltak a tanulóink hozzáállásával és munkavégzésével. Mindenhol dicsérték őket.
Diákjaink olaszországi tartózkodásuk során nyitottabbak lettek más népek kultúrája, étkezési szokásai, temperamentuma és munkamorálja iránt. Ebben segítettek az Evolvo és az általunk, kísérő tanárok által szervezett kulturális programok is. Sokuknak ez volt az első külföldi útja, és a legtöbben még nem töltöttek ilyen hosszú időt távol a családjuktól. Ezután már bátrabban és szívesebben utaznak majd. Megtanultak csapatban dolgozni és közös munkafolyamatban részt venni. Problémamegoldó képességük, önállóságuk fejlődött, miközben szakmai szókincsük bővült, szakmai tudásuk elmélyült. Minden diák jó kapcsolatokat alakított ki a munkatársakkal és a főnökeikkel, és fájó szívvel vettek búcsút tőlük.
Szeptember 16-án az Evolvo képviselőivel megtartottuk a final meetinget, ahol a tanulók leadták a munkáltatóktól kapott értékelést és az aláíratott jelenléti íveket. Megkapták az Europass bizonyítványokat is, amiket hazatérésünk után a diákok átvettek, hogy később nemzetközi tapasztalatukat igazolni tudják.